Gammeldags enevælde:
I Gamle dage sagde man f.eks. Kong Christian d. 4 konge af guds nåde, svaret var derfor at gud havde valgt en til at være konge og sådan var det bare.
I Gamle dage sagde man f.eks. Kong Christian d. 4 konge af guds nåde, svaret var derfor at gud havde valgt en til at være konge og sådan var det bare.
Oplyst enevælde:
kongen ser sig selv som staten tjener, der skal styre på folkets vegne, altså styre for folket. Mange oplysningstids-folk ser oplyst enevælde som en god overgang til demokrati.
Oplysningstiden i Danmark:
Christian d. 7., får en livlæge, Struensee, som får magt til at indføre mange oplysningstidsidéer.
Oplysningstidens tanker om:
religion: religion spiller ikke en ligeså stor rolle som den før har gjort. de tror stadig, men den har ikke ligeså meget indflydelse på alle ting, som før. religion skal tilhøre privatsfæren. Deisme.
samfundets styreform: enevælde, dog begynder mange at mene kongen har et vist ansvar overfor sit land. demokrati og samfundspagt er hvad folket ønsket sig.
om det enkelte menneske: det enkelte menneske kommer i centrum, skal bruge sin fornuft og filosofiske tankegang, hvilket et hvert menneske er i stand til.
videnskab: videnskab spiller en stor rolle i oplysningstiden, den stiller spørgsmålstegn til
kristendommen, herunder verdensbilledet. videnskaben skal bygge på empiri, dvs. erfaringer vha. observationer og forsøg.
økonomi: økonomi skal bygge på fri handel og det enkelte menneske skal have frihed til handel.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar