fredag den 21. august 2015

Frankrig mistede kontrollen i Vietnam:

Frankrig mistede kontrollen i Vietnam:

Under koloniseringen besatte Frankrig Vietnam. Men eftersom Frankrig var det land som mistede mest under 2. Verdenskrig, så havde de svært ved at bevare kontrollen i Vietnam. Dette resulterede i at Vietnam blev et land, som lige pludselig blev vigtig. Både for USA, men også Sovjetunionen. I USA ville man godt bevare kontrollen i Vietnam, eftersom man var bange for at hvis man først mistede Vietnam til kommunisterne, så ville de næste lande også komme under kommunisternes styre, den såkaldte dominoteori. Frankrig fik derfor en kæmpe støtte af USA. Faktisk støttede USA i 1954 hele 75% af de franske krigs-udgifter, i håb om at Frankrig kunne bevare kontrollen.

 Men tingene spidsede til i 1954 for Frankrig. Den kommunistiske bevægelse, Vietminh, som blev ledet af kommunisten Ho Chi Minh, fik våben fra både Kina og Sovjetunionen. Dette resulterede i at de var i stand til at samle en hær, som udgjorde en trussel. Denne trussel blev en realitet for franskmændene da Vietminh, efter 2 måneders krig, besatte det franske fort Dien Bien Puh. Efter tabet af det franske fort, så opgav Frankrig alle krav om deres koloni, Indokina. Dette ville USA ikke tillade ske, da Vietnam nu ville falde i Den røde hærs arme. Derfor blev Vietnam delt i 2 dele. Et kommunistisk Nordvietnam og et pro-vestligt Sydvietnam.

Grunden til USA lagde så meget vægt i at Vietnam IKKE skulle komme under kommunistisk styre var frygten for dette ville inspirere andre lande i Asien i at gøre det samme og dette ville være et kæmpemæssigt tab i kampen for demokratiet.
Noget andet er at USA sikkert også ville miste et kæmpe markedet i Asien og derfor en kæmp minus i økonomien.



Franske soldater marchere hen til en krigsfangelejr, efter at de har overgivet sig til Vietminh, efter slaget ved Dien Bien Phu. 

Franske soldater marchere hen til en krigsfangelejr, efter at de har overgivet sig til Vietminh, efter slaget ved Di



Ingen kommentarer:

Send en kommentar