torsdag den 20. august 2015

Gruppe 3: Danmark i vestblokken og H. C. Hansnen

Matthew, Frederikke og Louise

Danmark i Vestblokken

Den danske regering havde siden 1943 ført en samarbejdspolitik med Tyskland. Men Danmark blev alligevel "optaget" i vestblokken. I i år 1945 fik kommuisterne 18 mandater samtidig med at socialdemokraterne mistede lige så mange. Dette skyldes at der generelt var en fremgang hos kommunisterne i Europa.
Kommunisterne blev sammenlignet med modstandsbevægelsen under krigen, hvorimod socialdemokraterne var lig med samarbejdspolitikken.

Da det i 1947 var tydeligt at USA og Sovjetunionen var endt i en kold krig, og her sås det også at kommunisterne kun fik 9 mandater op i mod de 18 mandater i 1945.  Kommunisterne var nu et mindretal i Danmark, og da der skulle stemmes om Marschall-hjælpen var det kun kommunisterne der  stemte imod.

I 1948 var Danmark skræmt over den politiske magtovertagelse af Tjekkoslovakiet. Dette gjorde at dansker var meget villige til at indgår et nordisk forsvarsforbund. Men dette blev aldrig til noget dan Sverige og Norge var uenige.

På samme tidspunkt forhandlede vesteuropæiske lande med USA og Canada om en indgåelse af en forsvarsalliance imod Sovjetunionen. I 1949 blev Danmark en del af denne alliance som kaldes NATO.

Den kolde krig tvang Danmark til at forlade neutralpolitiken og placerede sig i Vestblokken.

H. C. Hansen


Var dansk statsminister fra 1955, og det var ham som førte Danmark ind i Nato.  I 1957 var han også med til at indføre atomvåben på dansk grund.

 Billedtekst

Den kolde krig delte Europa op i Østlige og Vestlige blokke. Billedet viser at Danmark var en del i den vestlige blok, hvilket betyder at de samarbejdede med bl.a. USA og de vestlige lande.
Farverne på billedet indikerer samarbejdet mellem landende. De mørkeblå lande er hovedsagligt den vestlige del og den som samarbejdede med USA. De utydelige lande er dem som holder sig neutralt i forhold til den kolde krig. De røde lande er hovedsaligt de østlige lande, som samarbejdede med Sovjetunionen.  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar