tirsdag den 18. november 2014

Opgave 7: Økonomisk udvikling. Fra håndværk til fabrik. Fra merkantilisme til liberalisme. Bl.a. om næringsfrihedsloven. Interview med Adam Smith.


Danmark blev et industrialiserings land i omkring 1850. Håndværkere blev der mindre af, da mange produktionsprocesser blev udført af maskiner også kendt som urbanisering. Dampmaskinen var en økonomisk fordel for fabrikkerne.

Merkantilisme er et økonomisk politik begreb, som betød at man kun brugte sine egene produkter, at man ikke handlede med andre lande. Danmark førte denne politik i 1700-1800 tallet. Formålet med denne politik var at forbedre erhvervslivet især handel, håndværk og statens skatter. Befolkningen skulle eksportere mere til udlandet, end de importerede til Danmark. De andre lande var utilfredse med denne form for økonomisk politik, så Danmark fik ikke så meget nytte af at føre den.

Liberalisme blev dannet i 1700-tallet. Det liberale økonomiske formål var, at folk måtte eje sin egen virksomhed. Den enkelte virksomhed kan konkurrere med andre virksomheder ved at sælge sine varer. I den liberale økonomi skal staten spille en lille rolle, da man var sin egen lykkes smed.  

Næringsfrihed blev indskrevet i grundloven.  Landboerne skulle ikke mere betale for at køre deres varer igennem andre byer. Toldgrænser mellem by og land forsvandt. Mesterlavene skulle ikke mere regulere produktion og priserne.

Den liberale filosof Adam Smith var utilfreds med, at staten blandede sig i lovene. Han fik indført fri handel og konkurrence. Han mente, at staten og erhverv skulle afskilles. 


Interviw
Journalist: ”Hvordan startede din karriere hr. Tietgen?”

Tietgen: ”Det hele startede, da jeg blot var 18 år gammel. Jeg tog til Manchester i England, hvor jeg lærte om handel i 5 år.”

Journalist: ”Hold da op det var en tidlig alder at begive sig ud i verden, hvad endte den rejse så ud med?”

Tietgen: ”Jo altså efter jeg havde studerede i de her år, følte jeg mig så småt parat til at stå på egne ben. Så i alder af 28 år blev jeg direktør for en nystiftet Privatbank, hvor jeg havde meget succes.”

Journalist: ”Ja de fleste kender nok til den succes, som du havde. Det siges du er den eneste danske forretningsmand, der nogensinde har evnet at danne så stort et imperium af handels- og industrivirksomheder i internationalt format. Det er meget imponerende.”

Tietgen: ”Mange tak, men alle oplever jo op og nedture. Personligt begyndte jeg selv at få sådan en nedtur i 1890`erne, for her dalende min indflydelse i takt med jeg blev ældre. Vi må jo også erkende, at vi en dag bliver gamle og har brug for en pause.”

Journalist: ” Men selv hvad, tror jeg du Tietgen altid vil blive anset som en anerkendt mand, der opnåede meget.”

Journalist: ”Det var alt om Tietgens karriere og nu videre til sporten.”



Her ses Tietgen






Her ses Adam Smith           Produkter danmark solgte ud af (landbug)       Fabrikarbejde

Ingen kommentarer:

Send en kommentar